Przepis na 30-40 sztuk
300 g mąki
150g cukru
szczypta soli
1 jajko
200g masła
2 łyzki kakao
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
1. Mąkę zmieszaj z cukrem i solą, wsyp na stolnicę ( ja robiłam robotem). zrób w mące dołek i wbij do niego jajko. Wokół dołka rozłóż pokrojone płatki masła. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na dwie równe częsci. Jedną część zagnieć z kakao i śmietaną.
2. Z obu uformuj kule, zawiń w folię i do lodówki na 30 minut.
3. Piekarnik rozgrzej do 180 c. Obie kule ciasta przekrój na pół i uformuj z nich wałki o grubości 1 cm. Skręć je ze sobą jak sznurek.
i uformuj z tego jeden wałek
pokrój go na krążki o grubości 1/2 cm. Lekko można rozgnieść w rękach.
Ciastka pieczemy 10-12 minut
po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną białą bądź ciemną czekoladą .
SMACZNEGO :)
Ale extra pomysł ! :) Z chęcią wykorzystam dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńaaa polecam :)
OdpowiedzUsuń