niedziela, 3 lutego 2013

Ciasteczka zeberki z białą czekoladą





Przepis na 30-40 sztuk

300 g mąki
150g cukru
szczypta soli
1 jajko
200g masła
2 łyzki kakao
2 łyżki śmietany

Wykonanie:

1. Mąkę zmieszaj z cukrem i solą, wsyp na stolnicę ( ja robiłam robotem). zrób w mące dołek i wbij do niego jajko. Wokół dołka rozłóż pokrojone płatki masła. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na dwie równe częsci. Jedną część zagnieć z kakao i śmietaną.

2. Z obu uformuj kule, zawiń w folię i do lodówki na 30 minut.

3. Piekarnik rozgrzej do 180 c. Obie kule ciasta przekrój na pół i uformuj z nich wałki o grubości 1 cm. Skręć je ze sobą jak sznurek.

 
i uformuj z tego jeden wałek
 
 
pokrój go na krążki o grubości 1/2 cm. Lekko można rozgnieść w rękach.
 
Ciastka pieczemy 10-12 minut
 
 
 
po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną białą bądź ciemną czekoladą .
 
 
SMACZNEGO :)



2 komentarze: