niedziela, 14 października 2012

Rolada Śmietanowa - na niedzielne popołudnie

Jak w temacie :) to wersja rolady bardzo szybkiej. Całość zajmuje łącznie z pieczeniem ok. 30 minut, więc jest super jeśli zapowiedzieli się niespodziewani goście. Wykonanie banalne.......a rolada rozpływa się w ustach.


Rolada Śmietanowa

3 jajka
80g cukru
60g mąki tortowej
500ml śmietany kremówki 30%
4 śmietan fixy
cukier puder
3 op. cukru waniliowego
opcjonalnie

dżem, maliny, brzoskwinie, orzechy co tam sobie życzycie

Białka oddzielamy i ubijamy z cukrem. Dodajemy 1 op cukru waniliowego + żółtka. Ubijamy. Wsypujemy mąkę. Wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę. Pieczemy 180 st. ok. 15 minut.

Wyjmujemy z piekarnika. Rozkładamy ściereczkę kuchenną i odwracamy ciasto. Zwijamy samo ciasto w niby roladę. Zabieg wykonujemy po to, żeby rolada po wystygnięciu dała łatwo się zawinąć i nie popękała.



No i teraz wasza inwenscja twórcza.


Ja posmarowałam dżemem porzeczkowym, nałożyłam bitą śmietanę ubitą ze śmietan fiksami i cukrem pudrem do smaku. Na to wyłożylam maliny. Zawinąć. Wedle uznania udekorować. Odstawić do lodówki na min. 1 godz.

 
Smacznego !

3 komentarze:

  1. o rany:D:D wchodzę tu po 23 i mam ochotę na jedzenie :D ale późno jest:D rolada wyszła Ci extra! też kiedyś robiłam ale nie wyszła mi taka urodziwa:D

    OdpowiedzUsuń